Nacionalinis čempionatas „Makaronų tiltai 2023“

Atgal

Nacionalinis čempionatas „Makaronų tiltai 2023“

  2023-03-17

Kovo 17 d. Vandžiogalos gimnazijoje vyko 8 -11 klasių mokinių nacionalinio fizikos čempionato "Makaronų tiltai 2023" atrankos etapas, kuriame dalyvavo 13 komandų iš Domeikavos, Neveronių, Babtų, Vilkijos, Garliavos Juozo Lukšos ir Vandžiogalos gimnazijų. Tai įtraukiantis ir linksmas renginys, kuriame Kauno rajono 8-11  klasių moksleivių komandos dalyvavo eksperimentinėje veikloje ir, siedami inžinerijos principus su fizikos teorija, stengėsi sukurti kuo stipresnius ir stabilesnius tiltus iš makaronų ir klijų. Nacionalinis čempionatas "Makaronų tiltai 2023" turėjo griežtas taisykles ir kriterijus, kurio pagrindinis tikslas – tiltas turėjo išlaikyti tam tikrą svorį arba pasipriešinimą kitiems testavimams (stiprumo  arba lankstumo).
imgage
imgage
imgage
Darbus vertino komisija, vadovaudamasi čempionato taisyklėse numatytais reikalavimais: vertinimo komisijos pirmininkas - dr. Gintautas Ambrasas VGTU Statybos fakulteto Statybos valdymo ir nekilnojamojo turto katedros docentas; vertinimo komisijos nariai: Virginijus Karmonas, Domeikavos gimnazijos fizikos mokytojas metodininkas, Virginija Vaitkuvienė, Vandžiogalos gimnazijos fizikos mokytoja metodininkė. Štai pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos buvo vertinami konkurso dalyvių darbai. Sukurtų tiltų stiprumas buvo vienas iš pagrindinių vertinimo kriterijų, t. y. kaip gerai moksleivių sukurti tiltai išlaikė tam tikrą svorį be sulūžimo ar deformacijų. Buvo ne tik svarbu, kad tiltas išlaikytų svorį, bet ir kad jis būtų stabilus, nepradėtų svyruoti arba nesugriūtų esant apkrovai.
Taip pat buvo vertinami estetiniai aspektai arba unikalūs inžineriniai sprendimai. Buvo atsižvelgta ir į tai, kaip efektyviai konkurso dalyviai išnaudojo jiems suteiktas medžiagas (makaronus, klijus ir kt.) statant stiprią ir patvarią tilto konstrukciją. Vertinimo komisija stebėjo dalyvių gebėjimą testuoti ir analizuoti.
imgage
imgage
imgage
Šis konkursas skatino moksleivius tyrinėti, projektuoti ir išbandyti įvairius inžinerinius principus, kaip stiprinti konstrukcijas, suprasti apkrovų poveikį ir išmokti išbandyti savo idėjas praktiškai. Konkurso metu moksleiviai pasitelkė savo kūrybiškumą ir išradingumą, kaip sukurti originalius, stiprius ir veiksmingus tiltus, naudojant ribotus resursų. Moksleiviai turėjo puikią galimybę pademonstruoti problemų sprendimo, bendradarbiavimo bei gebėjimo dirbti komandoje įgūdžius.
 
Stipriausią tiltą pagamino Vilkijos gimnazijos II G klasės mokinių komanda "Kauno tiltas": Mantas Janutis, Armandas Grybauskas, Erikas Ivanovas ir Deividas Zaikauskas.
II vietą iškovojo Vilkijos gimnazijos III G klasės mokinių komanda "Kauno kelias": Jonas Kšanauskas, Marijus Živatkauskas, Aleksandras Pazikas ir Justas Ausmanas.
III vietą iškovojo Vandžiogalos gimnazijos II G klasės mokinių komanda "Makarendzai": Deimantė Bilkevičiūtė, Vesta Šemetaitė, Aivaras Derbutas ir Benas Mizerevičius.
 
Dėkojame dalyviams! Dėkojame mokytojams, kurie padėjo moksleiviams plėsti jų įgūdžius, gerinti mokymosi ir tyrimo gebėjimus, o taip pat skatino moksleivių kūrybiškumą ir mokymąsi iš klaidų, susidomėjimą fizika, inžinerija ir technologijomis.